KAKO IZABRATI REKET ZA PIKLBOL

Sadržaj

 1. Uvod
 2. Faktori koje treba razmotriti pri izboru reketa za piklbol
  1. Težina reketa
  2. Dimenzija rukohvata (obim)
  3. Kako odrediti obim rukohvata?
  4. Oblik reketa
  5. Jezgro reketa
  6. Površina reketa

Uvod

Piklbol je brzorastući sport u kojem uživaju ljudi svih uzrasta i nivoa veštine. Jedan od najvažnijih delova opreme za piklbol je reket. Pravi reket može vam pomoći da poboljšate svoju igru i sprečite povrede.

Postoji mnogo različitih faktora koje treba razmotriti pri izboru reketa za piklbol, uključujući težinu reketa, oblik reketa, jezgro reketa, površinu reketa i rukohvat reketa. U ovom tekstu ćemo Vas detaljno informisati o svakom od ovih faktora i pružiti savete kako izabrati pravi reket.

Faktori koje treba razmotriti pri izboru reketa za piklbol

Težina reketa

Težina reketa za piklbol je jedan od najvažnijih faktora koje treba razmotriti prilikom izbora reketa. Prava težina reketa može vam pomoći da poboljšate svoju igru i izbegnete povrede.
Šta treba imati na umu pri izboru težine reketa za piklbol?
Vaš nivo veštine: Ako ste početnik, preporučujemo vam da počnete s reketom lakše težine. Laki reketi su lakši za zamahivanje i kontrolisanje, što je važno za početnike koji tek uče osnove igre. Kako postanete iskusniji, možete preći na teži reket koji će vam pružiti više snage.
Vaš stil igre: Ako ste agresivan igrač koji voli jako da udara, teži reket će vam pružiti više snage. Ako ste defanzivniji igrač koji se fokusira na kontrolu, lakši reket će vam biti lakši za manevriranje.
Vaša fizička kondicija: Ako imate slabe mišiće ili probleme s ramenima, lakši reket će vam biti bolji izbor. Teži reketi mogu biti stresni za vaše mišiće i povećati rizik od povrede.

Kako odrediti pravu težinu reketa za piklbol?

Najbolji način da odredite pravu težinu reketa za piklbol je da eksperimentišete s različitim težinama. Možete to učiniti pozajmljivanjem reketa od prijatelja ili u sportskom centru. Kada pronađete težinu reketa s kojom se osećate udobno i možete udarati snažno i precizno, to je prava težina reketa za vas. Nekoliko dodatnih saveta za izbor reketa za piklbol u odnosu na težinu reketa: Ako ste početnik počnite s lakšim reketom i postupno prelazite na teži reket kako postanete iskusniji. Poslušajte svoje telo: Ne ignorišite bol ili druge signale koje vam vaše telo daje. Ako osećate bol u ruci, ramenu ili laktu, pređite na lakši reket. Ne bojte se eksperimentisati: Ne postoji jedan savršen reket za sve igrače. Eksperimentišite s različitim težinama, oblicima i vrstama reketa da biste pronašli reket koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Dimenzija rukohvata (obim)

Obim rukohvata je važan faktor koji treba razmotriti prilikom izbora reketa. Prava dimenzija rukohvata može vam pomoći da poboljšate svoju igru i izbegnete povrede.Reket koji dobro stoji u vašoj ruci daje vam najbolju moguću kontrolu nad smerom i težinom vaših udaraca. Dobro prianjanje vam takođe omogućava da generišete više snage i postignete finije tehnike kao što je rotiranje lopte.Tokom vremena, rukohvat sa ne odgovarajućom veličinom uzrokuje nepotrebno opterećenje šake i ruke. Ako je rukohvat premali, obično držite reket čvršće nego što je potrebno, dok ako je rukohvat prevelik, morate više da se naprežete da biste imali kontrolu nad udarcima.Sve to uzrokuje zamor mišica i na kraju može dovesti do povreda.

Kako odrediti obim rukohvata?

Da biste odredili odgovarajuću veličinu rukohvata prvo morate izmeriti svoju šaku. Otvorite svoju šaku s dlanom okrenutom nagore, sa ispruženim prstima. Dok pregledate svoju šaku, primetićete dva bočna nabora i nabor koji ide u luku prema vašem zglobu.Izmerite rastojanje od donjeg bočnog nabora, do vrha vašeg domalog prsta. Ova mera bi trebala biti negde između 10 i 12 centimetara i trebala bi biti odgovarajuća za dimenziju rukohvata.Ukoliko je vaša izmerena dimenzija između prikazanih mera izaberite manji (tanji) rukohvat i sa overgrip trakom obmotajte dršku reketa kako bi ste postigli odgovarajući obim rukohvata. Traka će malo povećati ukupnu težinu reketa (7-16 grama), ali prednosti ispravne veličine rukohvata daleko „nadmašuju“ nedostatke ove dodatne mase.
Merenje šake za određivanje obima rukohvata reketa
Tabela sa dimenzijama (obim) rukohvata
Evropa
mm
0
100 mm
1
105 mm
2
108 mm
3
111 mm
4
114 mm
5
117 mm
6
120 mm

Oblik reketa

Jedan od najvažniji faktora pri izboru reketa za piklbol je oblik. Reketi dolaze u različitim oblicima, a svaki oblik ima svoje prednosti i nedostatke.Postoje dva glavna oblika reketa za piklbol: izduženi (ovalni) i klasični (kvadratni). Izduženi (ovalni) reketi su vrlo popularni jer pružaju dobar balans između snage i kontrole. Kvadratni reketi imaju veći “sweet spot”, ali manju okretnost.“Sweet spot” na reketu je područje na kome se loptica najbolje oseća i gde se postiže najveća snaga i kontrola. To je područje na kojem se loptica najlakše može pogoditi i gde se postiže najveća brzina. Što je veći “sweet spot”, to je lakše pogoditi lopticu i postići dobar udarac.Izduženi reketi su najbolji izbor za igrače koji žele kontrolisati igru. Ovi reketi su takođe dobar izbor za igrače koji žele više snage i kontrole u svojim udarcima.Klasični reketi su najbolji izbor za igrače koji žele veći “sweet spot”. Takođe su dobar izbor za igrače koji žele više snage i okretnosti u svojim udarcima.Uz to, postoje i drugi oblici reketa, kao što su okrugli, dijamantski i u obliku suze. Svaki od ovih oblika ima svoje prednosti i nedostatke, a najbolji način da saznate koji je najbolji za vas je da ih isprobate.Kada birate reket, važno je uzeti u obzir nekoliko činjenica. Prvo, razmislite o svom stilu igre. Ako ste defanzivni igrač, možda ćete hteti ovalne rekete jer pružaju više kontrole. Ako ste ofanzivni igrač, možda ćete hteti klasične rekete jer pružaju više snage.

Jezgro reketa

Jezgro reketa je materijal od kojeg je napravljena unutrašnjost reketa. Može biti izrađen od različitih materijala:
 • Pena: Jezgara od pene su meka i pružaju dobru kontrolu. Dobar su izbor za početnike i igrače koji žele poslušniji reket.
 • Saće: Jezgara od saća su čvršća od jezgara od pene i pružaju više snage. Dobar su izbor za iskusne igrače koji žele moćniji reket.
 • Kompozit: Kompozitna jezgra su mešavina dva ili više materijala, kao što su pena i saće. Pružaju dobru ravnotežu snage i kontrole.
Najbolje jezgro reketa za vas zavisi od vašeg stila igre i afiniteta. Ako ste početnik, preporučujemo da počnete s jezgrom od pene. Kasnije možete eksperimentisati s drugim jezgrima.
Slojevi reketa

Površina reketa

Postoje tri glavne vrste površina reketa za pikabol: glatka, teksturirana i hibridna. Glatke površine su obično izrađene od grafita ili stakloplastike i pružaju igračima bolju kontrolu i preciznost. Teksturirane površine su obično izrađene od kompozitnih materijala i pružaju igračima bolju snagu i brzinu. Hibridne površine kombinuju glatke i teksturirane površine kako bi pružile igračima najbolje od oba sveta.Glatke površine su najbolji izbor za igrače koji žele više kontrole u svojim udarcima i za igrače koji žele više preciznosti u svojim udarcima. Međutim, glatke površine mogu biti klizave kada su mokre ili vlažne.Teksturirane površine su najbolji izbor za igrače koji žele više snage i veće brzine u svojim udarcima. Međutim, teksturirane površine mogu biti manje precizne od glatkih površina.Hibridne površine su najbolji izbor za igrače koji žele najbolje od oba sveta. Hibridne površine pružaju igračima dobru kontrolu, preciznost, snagu i brzinu.
Korpa
Scroll to Top